Pszichoanalízis vagy kognitív terápia?
Már az elején elmondom, hogy ennek a témának nem vagyok szakértője, csak felületesen ismerem, úgyhogy lehet, hogy zöldségeket beszélek.

Mi a pszichoanalízis?
A kóros viselkedésmintáinkat legtöbbször valamilyen tudatalatti “gondolat”, vagy tapasztalat okozza. Mivel ezeknek nem vagyunk a tudatában, ezért befolyásolni sem tudjuk. Nem tudjuk, hogy miért viselkedünk hülyén, csak azt tudjuk, hogy nem tudunk megváltozni.
A pszichoanalízis segít feltárni a tudat alatt zajló dolgokat, és felszínre hozni. Ez a felszínre hozás már önmagában is sokszor gyógyító erejű. És ha már tudjuk, hogy mi okozza a kóros viselkedésmintát, akkor nem tud minket “titokban” irányítani. Tudunk küzdeni ellene.

Mi a kognitív terápia?
A kognitív terápia, amikor a negatív gondolatmeneteinket megtanuljuk felismerni, és lecserélni pozitív gondolatmenetetekre. Ha jól csináljuk, akkor akár már 3 hónap alatt eredményt érhetünk el, és át tudjuk alakítani a gondolkodásmódunkat.

Mi a kognitív viselkedésterápia?
Közeli rokona a kognitív terápiának, de a viselkedést is megváltoztatjuk.
Magamon is tapasztaltam, hogy vannak olyan gondolatmenetek a fejemben, amelyek olyan mélyen gyökereznek, hogy akárhogy próbálom, nem tudom megváltoztatni. Ilyenkor hatékony lehet a viselkedésterápia.
Megszoktuk, hogy bizonyos helyzetben bizonyos módon viselkedünk, bizonyos érzelmekre bizonyos módon reagálunk. Most megpróbálunk ugyanarra a helyzetre, vagy érzésre egy másfajta viselkedést begyakorolni. Tehát nem ösztönösen reagálunk, hanem megtanuljuk, mit kell csinálni. Ez szép lassan át tudja alakítani a gondolkodásunkat is.
Ez úgy hangzik, mint egy tüneti kezelés, de mégis hatékony, mert nem csak a gondolkozásunkkal tudunk hatni a viselkedésünkre, hanem fordítva is, a viselkedésünkkel is tudunk hatni a gondolkodásunkra. Betegségeknél is előfordul, hogy a tüneti kezelés segíti a gyógyulást. Egy egyszerű példa, hogy ha pl. fáj a fejem, és beveszek egy fájdalomcsillapítót, akkor sosem fogom megtudni a fejfájás okát, de nem is fontos, mert kigyógyultam belőle. Más betegségek esetében is tudja segíteni a gyógyulást a tüneti kezelés.
Talán ismeritek azt a mondást, hogy “fake it till you make it”. Csináljunk úgy, mintha már elértük volna a célunkat, és így idővel el is érjük. Gyakoroljuk be az új viselkedésmintát, és idővel már ösztönösen is menni fog.

Tehát akkor mivel gyógyítsuk magunkat?
Szerintem mindhárommal egyszerre. Mindegyik módszernek megvannak a maga korlátai, ezért szerintem a leghatékonyabb, ha mind a hármat használjuk.
© Csalogány Éva Viola