Fojtogató kapcsolat? Mi a megoldás?
Úgy érzed, hogy a párod kalitkába zár? Hogy szinte megfojt téged a párkapcsolatod? A párod féltékenykedik? Kontrollálni akarja a szabadidődet? Meg akarja mondani, hogy mikor kivel találkozhatsz? Hogy mivel töltsd a szabadidődet? Szeretné, hogy inkább ővele foglalkozz minél többet? Ilyen esetben szinte biztos, hogy a párod társfüggő. De mit tehetsz egy társfüggő párral?

Mit tegyünk a párunkkal:

A társfüggők nagyon ritkán fordulnak segítőhöz, mert nem is látják hogy velük valami probléma lenne. Azt gondolják, hogy ők csak önfeláldozóan szeretnek, és így a normális.
Meg lehet próbálni arról meggyőzni, hogy jót tenne neki egy kis önbizalomfejlesztés. Így talán hajlandó lesz segítőhöz fordulni. Hiszen a társfüggők általában önbizalomhiányban szenvednek.

Ha ez mégsem segítene, akkor van egy olyan módszer, ami általában beválik. Mivel nekik az a legfontosabb, hogy a kapcsolat jó legyen, ezért kapva kapnak minden olyan alkalmon, ha valamivel javíthatják. Az egyetlen dolog, ami motiválja, hogy megtartsa a párját. Ezért azt kell neki mondani, hogy azzal tehet a legtöbbet a kapcsolatért, ha kigyógyul a társfüggőségből. Elmondhatjuk, hogy a jelenlegi viselkedésével elriaszt minket, tönkreteheti a kapcsolatot. Így talán hajlandó lesz szakemberhez fordulni.

Mit tegyünk magunkkal:

A saját oldalunkról is érdemes néhány dolgot átgondolni. Fontos tudni, hogy a társfüggők mindig vagy intimitáskerülőhöz csapódnak, vagy olyasvalakihez, aki valamilyen szempontból rászorul a segítségre, például szenvedélybeteg. Érdemes egy kicsit megvizsgálni magunkat, hogy nincs-e valamilyen függőségünk. Pl. alkohol, dohányzás, kényszeres evés, kényszeres diétázás, túlzott edzés, szex, pornó, önkielégítés, munkamánia.
Az intimitáskerülés férfiaknál nagyon gyakori. Ők azok, akik kívülről nagyon magabiztosak, sebezhetetlennek tűnnek, és mindent meg is tesznek annak érdekében, hogy sebezhetetlenek legyenek, azaz ne kötődjenek valakihez túlságosan. Nem osztják meg a párjukkal a félelmeiket, az érzéseiket, nehogy ezáltal sebezhetővé váljanak. Nem kerülnek lelkileg intim kapcsolatba senkivel. Nagy szabadságra vágynak a kapcsolaton belül is, ezért érzik fojtogatónak, ha valaki túl közel van hozzájuk. Ha ezeket a tulajdonságokat felismered magadon, akkor szinte biztos, hogy folyamatosan társfüggő nőkkel fog összehozni a sors, mert ők az ilyen férfiakra “cuppannak rá”. Nagyon vonzó nekik, hogy a férfiban pont az van meg, ami belőlük hiányzik. A társfüggő nők nem érdeklődnek egészséges lelkű férfiak iránt, mert az ilyen kapcsolat számunkra nem elég izgalmas, nem elég drámai.
Az intimitáskerülésen érdemes változtatni, különben mindig felszínes kapcsolataink lesznek, és nem fogjuk tudni megélni, hogy milyen egy elkötelezett, mély és intim kapcsolat, amelyben önmagunkért szeretnek minket, és nem kell semmilyen álarcot hordanunk.
© Csalogány Éva Viola