Hogyan éljük meg egészségesen a érzéseinket
Mindenképp tegyünk különbséget az érzéseink megélése és kiélése között! Nem az jelenti az érzelmek megélését, ha cenzúrázatlanul kimondjuk a gondolatainkat, ha sértegetünk másokat, vagy ha agresszívan viselkedünk. Ezek az érzelmek kiélését jelentik, és senkit sem szeretnék erre bíztatni.
Nézzük meg, hogyan lehet egészségesen megélni az érzéseinket.

1. Ismerjük fel az érzést!
Ez talán a legnehezebb része az egésznek. Minél erősebb az érzés, annál nehezebb felismerni. Van, aki ilyenkor annyira leblokkol, hogy gondolkozni sem tud. Érdemes megtanulni, hogy felismerjük, ha valami nem oké. Hogy nem érzem jól magam. Pl. felment a pulzusom, remeg a kezem, nem tudok odafigyelni arra, amit csinálok, valami nem stimmel. Ha ezt megtanultuk felismerni, akkor visszaidézhetjük, hogy mi történt az elmúlt percekben. Megbántottak? Volt egy ijesztő gondolatom? Ezek alapján beazonosíthatjuk, hogy az 5 alapérzés közül melyiket érezzük éppen. Öröm, szomorúság, düh, izgatottság, félelem? Ha ebben már profik vagyunk, akkor lehet tovább árnyalni az érzéseket. Pl. csalódottság, féltékenység, elhagyatottság, kétségbeesés, megalázottság, félelem a magánytól… stb.

2. Mondjuk ki az érzést!
Nagyon fontos, hogy ki legyen mondva, hogy mit érzünk. Nem kell az illetőnek ott lennie, aki az érzést okozta. Az is jó, ha csak magunknak mondjuk ki. Ettől erősebben tudatosul az érzés, és egy kicsit el is tudunk távolodni tőle azáltal, hogy kimondjuk, és rajtunk kívülre kerül.

3. Fogadjuk el magunkat az érzéssel együtt!
Sokan megtanultuk már kisgyerekként elnyomni az érzéseinket. Ezért felnőttként nem fér bele az énképünkbe pl. az, hogy dühösek vagyunk. Vagy nem akarjuk beismerni, hogy csalódtunk valakiben, mert “tudhattam volna előre, hogy ez lesz”. Lehet olyan gondolat is a fejünkben, hogy “nem szép dolog dühösnek lenni”, vagy “én békés ember vagyok, sosem haragszom senkire”. Az ilyen gondolatok csak ahhoz segítenek hozzá, hogy elnyomjuk az érzéseinket, amelyek aztán egyéb lelki vagy testi betegség formájában (szorongás, depresszió, izomfájdalmak, fejfájás, emésztési problémák, álmatlanság) fognak előjönni.
Fontos, hogy fogadjuk el az érzést, mint normális dolgot. És szeressük magunkat az érzéseinkkel együtt.
© Csalogány Éva Viola